tisdag 26 april 2011

Tabata - snabb och effektiv?

Dr Tabata har kommit fram till att den optimala avvägningen mellan fysisk aktivitet och vila är 20 sekunder respektive 10 sekunder. Målet är att få maximal uthållighet och explosivitet i sin träning och det menar Dr Tabata att vi får om vi kör järnet under 20 sekunder och vilar under 10 sekunder och upprepar övningen 8 gånger per moment- Mellan momenten vilar vi 1-2 minuter. Jag har ingen aning om vem Dr Tabata är eller om det här är det mest effektiva sättet att köra ett träningspass på men vi låtsas att vi hört talas om Dr Tabata och det är väl inte farligt att prova?

Ett pass kan se ut så här:

  1. Djuuuuuupa benböj med hantelpress Stå axelbrett med hantlar i varje hand i axelhöjd. Böj dina knän och gå så djupt ner du bara kan. Upprepa 8 gånger!Vila 1-2 minuter.
  2. Utfallshopp Kliv fram med ena benet framför det andra. Bägge dina knän ska vara i 90 graders vinkel. Tänk på att hålla överkroppen rak och dra in magen! Gör ett hopp och växla ben så du landar med motsatt ben framför dig. Upprepa 8 gånger! Shit pommes fritt!! Vila 1-2 minuter
  3. Armhävning med hälsning Gör en vanlig armhävning men när du kommer upp igen så lyft ena armen och vrid upp den mot taket (ungefär som om du vinkar till någon bakom dig). Upprepa 8 gånger! Vila 1-2 minuter
  4. För dig som är frän Avsluta med "Plankan" - underarmarna i golvet, tårna i golvet och all annan kropp i parallellt ovanför golvet. Ner med rumpan! Håll in magen!! Kör så länge du orkar. Eller kräks.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar